- DE LEVER MIDT I GIFTSTOFFERNE

Op gennem 00'erne voksede bevidstheden om de forureningsafledte sygdomme blandt indbyggerne i Taranto.

Det har vist sig, at produktionen af stål i Taranto har været med til at gøre indbyggerne syge af kræft samt hjerte- og lungesygdomme i et abnormt omfang, der er omtalt i flere EU-rapporter om Ilva.

Udledninger af giftige stoffer fra Ilva er påvist som direkte årsag til cirka 400 dødsfald i Taranto fra 1998 til 2010. Adskillige undersøgelser beskriver sammenhænge mellem forureningen og de mange sygdomme blandt indbyggerne.

Tusindvis af byens indbyggere arbejder på stålværket. Blandt medarbejderne er der en exceptionel stor rate af den sjældne sygdom lungehindekræft.

Mange af de alvorlige sygdomme er ifølge en ekspert ofte 20-30 år om at vise sig. På den måde er situationen i byen lige nu et tidsforskudt spejl af fortidens synder.

Undersøgelser fra de lokale sundhedsmyndigheder viser også, at raten af kræfttilfælde hos børn i Taranto er 54% højere end i resten af provinsen.

De nærmeste boligkvarterer ligger helt tæt op ad stålværket.

På de såkaldte 'Wind Days', når vinden blæser fra nord, lukker skolerne, fordi sundhedsskadeligt støv hvirvler ind over området.

Børnelæge Grazia Parigi har gennem 23 års arbejde set forureningen påvirke byens børn.

Vi har vist billeder af stålværkets beliggenhed samt rapporter om forureningen til Johnni Hansen, seniorforsker i arbejdsmiljø, kemikalier og kræft hos Kræftens Bekæmpelse.

Han har svært ved at forstå, at det foregår i et EU-land.

- Det er velkendt, at der kommer en masse små partikler ud fra sådan en lavteknisk produktion, og de er dokumenteret årsag til lungekræft.

Johnni Hansen, seniorforsker, Kræftens Bekæmpelse

- Det er også veldokumenteret, at lige præcis benzen kan være en mulig årsag til leukæmi hos børn. Så det virker skræmmende.

Johnni Hansen, seniorforsker, Kræftens Bekæmpelse